Sušenky ke 100. výročí založení ČSR

Péct na 28. října normální sušenky, to přece nejde.

Na cca 60 sušenek o průměru asi 6cm budeš potřebovat:

  • 1 máslo (250g), pokojová teplota (alias změklé)
  • 400g cukru moučka
  • 4 vejce
  • 600g polohrubé mouky (+ rezerva, pokud by bylo těsto moc lepivé)
  • 0,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžíce skořice
  • modré a červené potravinářské barvivo

Speciální potřeby:

  • ruční mixér (pokud nemáš, nevadí, stačí metla nebo ruce)
  • potravinářská folie
  • váleček na těsto (když se ti nechce vytahovat, jde to i tou rolí potravinářské fólie 😀 )
  • pevné nervy (na sušenkách je nejhorší to skládání vlajky)

POSTUP:

  1. Změklé máslo nakrájíme na kostky a společně s moučkovým cukrem dáme do jedné mísy.
  2. Cukr s máslem smícháme, nejlépe ručním mixérem, pokud nemáme, použijeme ruce (bacha, lepí to).
  3. Výsledná směs by měla být hladká a dobře zpracovaná do sebe.
  4. Poté do směsi přidáme vajíčka. Přidáváme po jednom, vždy zapracujeme, a teprve potom přidáváme další.
  5. Po přidání vajíček bude směs tekutá, ale neboj, má to tak být.
  6. Ve druhé míse přidáme do mouky půl lžičky soli a půl lžičky kypřícího prášku a pořádně zamícháme.
  7. Mouku začneme po částech přidávat do tekuté směsi, asi na třikrát. Zamícháme, přidáme, zamícháme, přidáme…
  8. Může se stát, že množství mouky nebude stačit na to, aby se ze směsi stala hutná hmota (závisí na velikosti vajíček, na změklosti másla…). Takže do směsi přidáváme mouku tak dlouho, dokud nebude tužší. Jakmile půjde vyklopit na podložku, zapracujeme těsto na ní.
  9. Těsto formujeme do kruhu, ten rozdělíme nožem na půlku a z jedné půlky vyřízneme „českou vlajku“. Aspoň tak přibližně, jde o rozdělení množství 😀
  10. Do té půlky těsta, která zůstala celá, přidáme skořici. Sušenky nebudou skořicové, je to jen proto, aby bylo těsto tmavší než má být bílá část vlajky. Těsto se skořicí zabalíme do potravinářské fólie a dáme chladit do lednice (já z úspory času do mrazáku).
  11. Do lednice dáme chladit i budoucí „bílou část vlajky“ zabalenou ve fólii. Modrou a červenou dáme do dvou misek a obarvíme potravinářským barvivem.
  12. Barvivo pořádně zapracujeme (aby neobarvilo ruce, můžeme si pomoct rukavicemi nebo mikrotenovým sáčkem). Zabalené dáme chladit do lednice nebo do mrazáku (lednice cca 1 hodinu, mrazák 20-30 minut, těsto musí být tuhé).
  13. Po vychlazení začneme formovat vlajku. Nejprve z modrého těsta vyválíme asi 15cm dlouhý váleček, který potom zploštíme tak, aby měl průřez trojuhelníku.
  14. Následuje červený spodní klín, taky vyválíme do 15cm dlouhého válečku, pak už ale nejde popsat tvar, který z toho má vzniknout… prostě obdélník s jednou hranou uřízlou. Mělo by to sedět k modrému klínu.
  15. Zbývá doplnit bílý klín, tam pracujeme stejně, jako u červeného. Výslednou vlajku zabalíme do fólie a poválíme tak, aby vznikl ne hranatý váleček. Dáme chladit.
  16. Skořicové těsto vyndáme z lednice a vyválíme na placku asi 1cm tlustou (spíš od oka, hlavně, aby byla dostatečně velká – dlouhá jako váleček s vlajkou a široká natolik, aby se tím dala vlajka zakrýt).
  17. Do skořicového těsta zarolujeme váleček s vlajkou, zabalíme do fólie a dáme naposled a nejdůkladněji chladit. Těsto by se mělo chladit asi hodinu v lednici (30 minut v mrazáku). Poté předehřejeme troubu na 150°C.
  18. Vychlazený váleček můžeme ještě trochu ztenčit, podle toho, jak velké chceme sušenky mít. Poté krájíme na plátky cca 0,5cm tlusté, dáme na plech s pečicím papírem s dostatečnými rozestupy (sušenky se trochu nafouknou) a do trouby. Pečeme asi 15 minut, pokud je chceme měkčí, vytáhneme dřív. Pokud se nechceš řídit časem, tak prostě do zlatova (pokud máš hnědé okno u trouby, je lepší přes něj barvu nekontrolovat, zkresluje to).
  19. Po upečení sušenky necháme vychladnout… a máme hotovo!

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *